Recepty :-P

27. březen 2008 | 17.51 |
Oddaní při vaření jídla dodržují určité rituály. Např. nikdy během přípravy neochutnávají. Jídlo totiž vaří pro Kršnu a ne pro sebe. Oni přijmou jen "zbytky". Po uvaření se jídlo obětuje u malého oltáře (může být i domácí), odříká se mantra a chvíli se počká až Kršna jídlo přijme (samozřejmě ho nejí tak jak obyčejní lidé, ale transcendentálním způsobem). Toto obětované jídlo se nazývá prasádam.
Samozřejmě je VŽDY vegetariánské! Oddaní nevaří ani z vajec, ale mohou používat mléko a máslo. Nejsou doporučeny ani cibule, česnek a houby, ptž jde o potraviny ve kvalitě nevědomosti a vášně, ale použít je samozřejmě můžete, pokud si chcete jen vyzkoušet nějaké indické jídlo a nejste oddaní.
Tady pár receptů na jídla, které jsem už ochutnala (chodím do vegetariánské restaurace Burfi v Ostravě-burfi.net) a jsou vážně moc dobré :-)

HALVA

150 g másla
150 g krupice
ořechy, mandle apod.
100 g cukru
banán (nebo jahody, jablko, pomeranč, mrkev...můžete si vybrat)
rozinky, sušené ovoce
asi 3-4 dl mléka nebo vody
lžičku vanilkového cukru

Pražíme krupici na másle na mírném plameni až je zlatavě hnědá (Při tomto množství to trvá asi 1/2 hodiny, větší množství pak může trvat i hodinu). Na posledních asi 20 minut přidáme ořechy nebo mandle a pražíme společně. Přidáme cukr a mícháme asi 1 minutu. Pak přidáme banán a sušené ovoce a mícháme asi další necelou minutu. Zalijeme mlékem, přidáme vanilkový cukr a mícháme dokud všechno nezhoustne. Halva je hotová když se přestane lepit na stěny hrnce, ale dobrá je i když se pořád lepí.

Míry a váhy jsou jen orientační. Másla může být více i méně - pak bude halva suchá nebo pořádně mastná. Když přidáme méně cukru bude to spíš hustá pražená krupicovka. Když dáme více, bude to sladkost. Společně s rozinkami můžeme přidat i jakýkoliv kompot nebo nakrájené ovoce. Variace nekonečné...

SIMPLY WONDERFUL
jednoduše úžasné

150 g másla
2 dl sušeného mléka(nejlépe polotučné nebo tučné)
100 g moučkového cukru

Příchutě:
- karob (třeba s trochou skořice)
- rozdrcené ořechy, mandle nebo kokos
- trocha šafránu rozvařené v polévkové lžíci mléka
- vanilkový cukr rozpuštěný v trošce mléka, vanilka vařená v mléce

Všechno smíchat a nechat v chladu.

Poměry jsou orientační. Možno přisladit, zahustit atd.


SABDŽÍ

různá zelenina nebo mražená zelenina, celý a mletý koriandr, kurkuma, karí, čili, masála, asafétida, kmín, mletý zázvor, hořčičná semínka, bobkový list, sůl, máslo

Zelenina je v Indii velmi oblíbená. Je jí dost čerstvé a mnoho druhů po celý rok. Zeleninu upravují opět různě - samostatně i míchanou s rýží jako rizoto atd. Kdekoli jsem jedl v rodině, byla vždy jinak upravená, ale pokaždé nesmírně dobrá. Míchaná zelenina se také různě nazývá - podle toho, jak se upravuje, to může být sabdží, karí, sámbar, něco jako naše lečo apod.

U nás je situace při shánění zeleniny dnes dost dobrá, je jen třeba se vyhnout shnilé a špatně zmražené zelenině. Takže do míchané zeleniny použijeme to, co seženeme a co máme rádi. V našem případě to byla mrkev, celer, petržel a zelí. Vše se nakrájelo na menší kousky a ty se přidaly na předem připraveného koření, na němž se za stálého míchání osmahly, trochu podlily a dusily pod pokličkou do měkka za občasného přilití vody a promíchání. Jako koření se použily: celý koriandr, hořčičná semínka, kurkuma, čili, kmín, mletý zázvor, bobkový list a sůl, které se nejprve spojily na rozpuštěném másle ve směs, do níž se teprve přidala zelenina. Ve druhém případě se do másla přidala masála, mletý koriandr, asafétida, karí, čili, sůl a vše se nejprve podusilo s nakrájenými rajčaty. Pak se přidala mražená zeleninová směs a dusila se do změknutí.

Na hotovou zeleninu je dobré nakapat citrónovou šťávu, aby vynikla její přirozená chuť. Také se dá smíchat s bílým jogurtem a dostaneme úplně novou jemnou chuť.

HRACHOVÝ DÁL

20 dkg hrachu, pórek, 15 dkg rajčat, černá hořčičná semínka, koriandr (i celý), kmín, 2 ks bobkových listů, citrón nebo sušené mango, dobromysl, majoránka, špetku asafoetidy, sůl, kurkuma, sladká paprika, zázvor

Nejprve uvaříme do měkka předem namočený hrách s 2 bobkovými listy, kmínem a trochou zázvoru. Na pánvi rozehřejeme olej, osmahneme kmín, černé hořčičné semínko a ostatní mletá koření vložíme o něco později (až začnou semínka kmínu a hořčičného semínka vyskakovat). Pak vložíme nakrájený pórek a ihned podlijeme trochou vody, aby vyčpěla jeho vůně. Dále přidáme garam masálu nebo karí, pokrájená rajčata (nebo nějakou kořenovou zeleninu) a podlijeme podle potřeby lžící vody. Nakonec smícháme s hrachem, přidáme sůl, majoránku, dobromysl, citrónovou šťávu nebo mangový prášek (kolečko citrónu můžeme přidat až při servírování). Touto směsí poléváme vařenou rýži. Hustější dál můžeme podávat i k čapátí.

Dál může být i čočkový nebo fazolový.

Více receptů:http://www.vegetarian.cz/recepty/indie/indie.html
http://www.vaisnava.cz/clanek.php3?no=70


Existuje i Kršnova vegetariánská kuchařka, kterou napsal Adirádža Dása a čerpat inspiraci pro vaření z ní samozřejmě mohou nejen věřící :-)

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře