Jamuná Déví-autorka vege kuchařek

1. září 2009 | 15.23 |

Art of indian vegetarian cookiKdyž Jamuná právě nepíše recepty pro Washington Post, nevystupuje na veřejnosti nebo neučí v kurzech vaření, píše vegetariánské kuchařky. V roce 1988 Mezinárodní asociace profesionálních kuchařů zvolila její Kuchyni Pána Kršny za "Nejlepší kuchařku roku". Bylo to poprvé, kdy bylo toto ocenění uděleno kuchařce jiné než západní kuchyně. Jamuninu kuchařku vydala významná nakladatelství v několika dalších zemích a stala se klasickým dílem svého žánru. Opírá se o více než pětadvacetileté lakto-vegetariánské zkušenosti autorky a s tím spojený život ve vědomí Kršny. Výborně se prodává rovněž její druhá kniha receptů, Jamunina kuchyně. Třetí kniha, Vegetariánská kuchyně: Indie, se na trh dostala v roce 1997. Jejím doposud posledním projektem je škola duchovního vaření ve městě Sedro-Woolley, stát Washington (USA), která se jmenuje Jamunina kuchyně.

"Zjistila jsem, že to, co nazývám duchovním vegetariánstvím, může být jedním z nejpozitivnějších přístupů schopných zažehnat hrozící ekologickou katastrofu," říká Jamuná. "Lidé si neuvědomují, že nejen zvířata, ale také stromy, půda, voda a vzduch jsou částí velmi jemně vyvážené biosféry. Všechny tyto prvky jsou nepostradatelné, integrální části živoucího celku, který nazýváme Země. V dřívějších dobách byl Bůh středem společnosti; náš odklon od tohoto zaměření nás učinil nesmírně necitelnými k životu jako takovému. Jsem přesvědčená, že radikální nárůst počtu vražd je těsně spjat – myšleno karmicky – s masovou, nebývalou úrovní zabíjení zvířat, ke kterému dnes na této planetě dochází. Prostřednictvím duchovní praxe jsem se naučila úctě k veškerému životu."

"Když jsem v roce 1966 potkala Šrílu Prabhupádu, nikdy mi nepřišlo na mysl, že budu psát knihy a novinové sloupky, vést mediální kampaně a řídit školu vaření," říká Jamuná. "Mým jediným tehdejším zájmem bylo zlepšit své chování a stát se oddanou Pána Kršny. Viděla jsem, že svět kolem mě jde vlastně od ničeho k ničemu."

"Toho roku jsem vařila na svatbě své sestry, která byla oddaná, a k mému úžasu Šríla Prabhupáda nejen vedl celý obřad, ale také se mnou vařil. Když byl se mnou v kuchyni, posílal mě umýt si ruce pokaždé, když jsem se bezděčně dotkla úst. To odpoledne jsem tedy šla do koupelny alespoň 20x."

Pod vlivem těchto a mnoha dalších pokynů, které brzy následovaly, se Jamuná začala více zajímat o filozofii. "Ačkoli má duše obývala mé fyzické tělo, necítila se v něm dobře. Uvědomila jsem si, že fyzické tělo je nečistý, dočasný příbytek pro duši. Být čistá znamenalo být v blízkosti Boha a to jsem si právě přála – být v Boží blízkosti."

Vydala se svou zvolenou cestou. Znamenalo to dělat vše pro Boha, Kršnu: "Pro mě to znamenalo mnoho věcí – čtení knih, jako je Bhagavad-gíta, uctívání Božstva Kršny, služba rychle se rozrůstající misi mého gurua a zpívání manter na veřejnosti." V roce 1968 se stala misionářkou v Londýně a nahrála rockovou verzi mantry Hare Kršna s Beatlem Georgem Harrisonem.

Jamuninou největší životní láskou se ale stalo vaření pro Kršnu. Její škola vaření ve Washingtonu se proměnila v její hlavní zájem. "Myslím, že své duchovní poslání mohu nejlépe splnit tím, že budu učit lidi Kršny si vědomému způsobu přípravy jídla. Koneckonců Prabhupáda řekl, že už jen tím, jak budeme jíst, se můžeme vrátit zpátky k Bohu."

Zdroj
Michael A.Cremo, Mukunda Gósvámí: Božská příroda (Bhaktivédanta Book Trust, 1995, překlad Oldřich Janota, 2001)

Zpět na hlavní stranu blogu

Komentáře

RE: Jamuná Déví-autorka vege kuchařek ales kudlicka 17. 01. 2012 - 14:25