Linda Goodman ve své knize Hvězdná znamení píše o lidech, kteří se ze dne na den rozhodnou přestat jíst maso, ale nepřipraví se na to nebo si nezjistí vyvážený jídelníček, kterým maso nahradí a pak z toho mají problémy a prohlašují, že vegetariánství je škodlivé. To je určitě častý jev. Proto doporučuje několikaletý cyklus postupného vynechávání masa podle jejího mistra Hatha jógy (specifický systém jógy, jehož nejhlavnější součástí jsou ásany-pozice těla, pránajáma-ovládání dechu a meditace-zklidnění mysli). L.G.tvrdí, že tímto způsobem se lze dopracovat až k pouhému jezení ovoce (fruktariánství) nebo dokonce se "živit" pouze vzduchem-pranou. To je podle mě teda extrém, i když se zmiňuje, že lidé, kteří se pomalu a bezpečně stali po 15letém cyklu fruktariány mají moč a stolici bez zápachu, čistou pleť a lepší myšlení a mistři jógy, kteří se stali fruktariány jsou překvapivě silní a zdraví jedinci. Každopádně radši zde popíšu jen postupné vyřazení masa, koho to zajímá víc nechť si knížku přečte :-)
FFL (Jídlo pro život) je mezinárodní humanitární program, který vznikl roku 1974 poté, co Svámí Prabhupáda, zakladatel ISKCONu (Mezinár.organizace pro vědomí Kršny) vydal pokyn, že nikdo v okolí 15 km od Kršnových chrámů nesmí hladovět. Od té doby se FFL rozrostl na 170 center v 65 zemích. Je uznáván za největší vegetariánskou organizaci pro potírání hladu na světě a jeho dobrovolníci distribuují víc než 1 500 000 jídel denně.
Hana Procházková: Česká vegetariánská kuchařka (máme doma)
Tato vegetariánská kuchařka je výsledkem patnáctileté praxe vegetariánského vaření v českých podmínkách. Obsahuje 350 receptů. Nabízí jídla typicky česká, ovšem upravená vegetariánsky, např. různé omáčky s knedlíkem, ale i jídla z jiných zemí. Častou ingrediencí jsou
Minulý týden se v médiích objevila zpráva o tom, jak nepálští hinduisté rituálně obětovali bohyni Gadhimai 200 000 zvířat-domácí buvoly a drůbež. To rozhořčilo mnoho aktivistů za práva zvířat na celém světě. I já si pochopitelně myslím, že zvířecí oběti jsou NAPROSTO zbytečné a odsuzuji to.
Když Jamuná právě nepíše recepty pro Washington Post, nevystupuje na veřejnosti nebo neučí v kurzech vaření, píše vegetariánské kuchařky. V roce 1988 Mezinárodní asociace profesionálních kuchařů zvolila její Kuchyni Pána Kršny za "Nejlepší kuchařku roku". Bylo to poprvé, kdy bylo toto ocenění uděleno kuchařce jiné než západní kuchyně. Jamuninu kuchařku vydala významná nakladatelství v několika dalších zemích a stala se klasickým dílem svého žánru. Opírá se o více než pětadvacetileté lakto-vegetariánské zkušenosti autorky a s tím spojený život ve vědomí Kršny. Výborně se prodává rovněž její druhá kniha receptů, Jamunina kuchyně. Třetí kniha, Vegetariánská kuchyně: Indie, se na trh dostala v roce 1997. Jejím doposud posledním projektem je škola duchovního vaření ve městě Sedro-Woolley, stát Washington (USA), která se jmenuje Jamunina kuchyně.
"Zjistila jsem, že to, co nazývám duchovním vegetariánstvím, může být jedním z nejpozitivnějších přístupů schopných zažehnat hrozící ekologickou katastrofu," říká Jamuná. "Lidé si neuvědomují, že nejen zvířata, ale také stromy, půda, voda a vzduch jsou částí velmi jemně vyvážené biosféry. Všechny tyto prvky jsou nepostradatelné, integrální části živoucího celku, který nazýváme Země.
Dnes jsem četla několik názorů na veganství a rozhodla jsem se též přispět svým pohledem.
Jelikož mnoho lidí má problém i s definicí vegetariánství (Ty nejíš maso? Ani ryby a kuře?), připomínám, že veganství je odmítání jakýchkoli živočišných produktů-tedy nejen masa, ale i mléka, mléčných
"Vy i já si uvědomujeme, že býk je osoba, která cítí tak jako cítíme my," říká Irene Dove (Čhájá dásí), spoluředitelka ISCOWPu. ISCOWP je zkratka Mezinárodní spoelčnosti pro ochranu krav (International Society for Cow Protection). "Krávy mají duši stejně jako my. Tyto duše jsou stejné duchovní kvality jako Bůh. Krávy jsou tedy s námi důvěrně spojené; musíme je proto chránit tak jako vlastní děti. Tato zvířata jsou členy naší vesmírné rodiny. Lidé se vždycky diví, jaký láskyplný vztah má moje malá dcera Lakšmí s naším volem Gítou. Zvíře, které váží skoro osmkrát tolik co ona, ji poslouchá na slovíčko."
Irene a její manžel William Dove (Balabhadra dás) putují spolu se dvěma voly po USA od pobřeží k pobřeží a příležitostně i za hranicemi, aby lidem připomínali, že krávy a býci jsou překrásná zvířata a že jejich ochrana přináší řadu ekologických i ekonomických výhod.
MELANIE SAFKA: I DON´T EAT ANIMALS
I was just thinking about the way it's supposed to be,
I'll eat the plants and the fruit from the trees,
And I'll live on vegetables and I'll grow on seeds,
But I don't eat animals and they don't eat me,
Oh no, I don't eat animals 'cause I love them, you see,
I don't eat animals, I want nothing dead in me.
Toto mi poslala kamarádka. Je to opravdu zajímavé, i když předpokládám, že nepřátelé a odsuzovači vegetariánství budou odporovat. Nikoho to ale nenutí, mnoho lidí zde říká, že stačí ASPOŇ omezit produkci a jezení masa a hlavně mít uvědomění...
Nechci, abyste tento článek brali jako propagandistický boj fanatického "vegoše" proti tradičním vánočním zvykům. Mně je fuk, co kdo jí-jak v běžném životě tak o Vánocích. Sama jsem měla vegetariánskou štědrovečerní večeři poprvé až loni, nebudu dělat pokrytce a tvrdit, že jsem v životě nejedla kapra. Ale je pravda, že většina lidí se o život nebo spíše smrt kaprů nezajímají,