Je jasná věc, že co se týče principu, nejsou ani západní jatka o moc lepší než tradiční podřezávání zvířat muslimy a Židy (i když v tom druhém případě spíše jen ortodoxními). Zvířata jsou v ohromném stresu na jakýchkoli jatkách, ale v těch, kde se nezabíjejí rituálně, jsou před samotnou porážkou alespoň omráčeny (což ale nemusí znamenat, že vždy zemřou úplně bezbolestně). Přesto je způsob porážení zvířat halal nebo košer způsobem ještě víc otřesný.
V islámu znamená halal vše, co je povolené, přípustné a označuje všechny předměty a činnosti každodenního života, které islám povoluje. Nejčastěji se to týká jídla. V judaismu se zas toto nazývá košer.
Lidé, kteří si myslí, že zvířata nemají city, jsou sami bezcitní. Už jsem to tu psala několikrát, ale nepřestane mě udivovat, jak si člověk myslí, že je pán tvorstva a přitom si vesele ničí planetu, která ho živí, zabíjí slabší a bezbranné, vraždí se kvůli bohatství, týrá děti, krade, lže a podvádí...dělají snad tohle zvířata? Ne, protože mají duši mnohem čistější než my. Nemusíte být vegetariáni, ale někdy si vzpomeňte na utrpení zvířat na jatkách, ve velkochovech a klecích. Ty všechny *pláčou*.
Následující článek včetně fotografie jsem našla na FB stránkách Otevři oči
Freeganismus je extrémní forma vegetariánství a způsobu života celkově. Primárně se však nejedná o způsob stravování se, jako spíš o protest proti konzumnímu způsobu života. Stručně řečeno, freegani vybírají popelnice nebo kontejnery u supermarketů a živí se vyhozeným jídlem, s porušeným obalem nebo prošlým datem spotřeby. Často jsou to mladí anarchisté, vegani nebo ekologové, freeganismus mohou praktikovat i studenti nebo pracující. Freeganství může znamenat také zcela soběstačný způsob života (pěstování vlastních potravin apod.).
Symbolem velikonočních svátků jsou tradičně pomlázky, beránci a vajíčka. A zrovna touto dobou přišel britský student architektury (to teda bude všestranná osobnost, když fušuje i do vědy) André Ford s tím, že aby se slepice ve velkochovech netrápily, odstranila by se jim část mozku a necítily by tak bolest ani stres. Také by se jim zhoršila schopnost vnímat okolí, takže by mohly být chovány v ještě těsnějších podmínkách, aby o to více uspokojovaly poptávku po vejcích a kuřecím mase. Dále dodává:
ALF je skupina radikálních aktivistů za práva zvířat. Zabývají se záchranou (z jiného pohledu únosy nebo odcizením) zvířat žijících v krutých podmínkách-laboratorní, chované pro kůži, slepice ve velkochovech apod. Zachráněným zvířatům se také starají o následné umístění a ošetření. K jejich akcím patří také natáčení videí, které dosvědčují kruté zacházení se zvířaty a snaha finančně poškodit firmy, které se na tomto podílejí-zalepování zámků, sprejování budov, ničení výloh apod. Ačkoliv se vyhýbají útokům na lidi, mnoho jich už bylo uvězněno nebo pokutováno. I to je důvod, proč jsou akce ilegální a aktivisté pracují anonymně v malých skupinách a nebo zcela individuálně – na vlastní pěst. Proto nemá ALF organizační struktury jako klasické organizace.
ALF vzniklo roku 1972 v Británii, kdy s touto myšlenkou přišli Ronnie Lee a Cliff Goodman. Ostatní organizace za práva zvířat však s nimi nespolupracují a odsuzují je, aby si nepoškodily své dobré jméno. Výjimkou je americká PETA (Lidé za etické zacházení se zvířaty). Existuje také podpůrná skupina ALF Supporters Group, která shromažďuje informace o nejrůznějších experimentech se zvířaty, o obchodování s kožešinami, o průmyslovém chovu hospodářských zvířat atd.
Neexistuje žádný důkaz o tom, že by sója byla pro lidi škodlivá. Ve skutečnosti, my i planeta, budeme mít ohromný užitek z toho, když jí budeme jíst více.
O masovém zabíjení kaprů přímo na ulicích, což patří ke každoroční příjemné vánoční atmosféře (brr) jsem psala již loni: marieke.pise.cz/91123-vesele-vanoce-jak-pro-koho.html Letos uspořádali pražští aktivisté akci na které nabízeli vánoční prodej psího masa-maso bylo pochopitelně umělé tinyurl.com/26e6deg Akce mezi pokryteckými měšťáky samozřejmě vzbudila pobouření, jak je to nechutné a blabla. Je fascinující, že každé malé dítě může zrovna o Vánocích, kterým se říká svátky klidu, lásky a míru vidět na ulicích zaživa rozřezávaná zvířata lapající po vzduchu, ale symbolický protest aktivistů je "nechutný", "extrémní" a "pobuřující".
"Schopnost kaprů cítit bolest je úplně stejná jako u psů," říká jeden z pořadatelů Marek Voršilka. "Chceme lidi vyprovokovat k přemýšlení, proč stejné násilí považují jednou za barbarství a jednou za součást předvánoční pohody," dodává. Přesně to by mě taky zajímalo.
Linda Goodman ve své knize Hvězdná znamení píše o lidech, kteří se ze dne na den rozhodnou přestat jíst maso, ale nepřipraví se na to nebo si nezjistí vyvážený jídelníček, kterým maso nahradí a pak z toho mají problémy a prohlašují, že vegetariánství je škodlivé. To je určitě častý jev. Proto doporučuje několikaletý cyklus postupného vynechávání masa podle jejího mistra Hatha jógy (specifický systém jógy, jehož nejhlavnější součástí jsou ásany-pozice těla, pránajáma-ovládání dechu a meditace-zklidnění mysli). L.G.tvrdí, že tímto způsobem se lze dopracovat až k pouhému jezení ovoce (fruktariánství) nebo dokonce se "živit" pouze vzduchem-pranou. To je podle mě teda extrém, i když se zmiňuje, že lidé, kteří se pomalu a bezpečně stali po 15letém cyklu fruktariány mají moč a stolici bez zápachu, čistou pleť a lepší myšlení a mistři jógy, kteří se stali fruktariány jsou překvapivě silní a zdraví jedinci. Každopádně radši zde popíšu jen postupné vyřazení masa, koho to zajímá víc nechť si knížku přečte :-)
FFL (Jídlo pro život) je mezinárodní humanitární program, který vznikl roku 1974 poté, co Svámí Prabhupáda, zakladatel ISKCONu (Mezinár.organizace pro vědomí Kršny) vydal pokyn, že nikdo v okolí 15 km od Kršnových chrámů nesmí hladovět. Od té doby se FFL rozrostl na 170 center v 65 zemích. Je uznáván za největší vegetariánskou organizaci pro potírání hladu na světě a jeho dobrovolníci distribuují víc než 1 500 000 jídel denně.
Hana Procházková: Česká vegetariánská kuchařka (máme doma)
Tato vegetariánská kuchařka je výsledkem patnáctileté praxe vegetariánského vaření v českých podmínkách. Obsahuje 350 receptů. Nabízí jídla typicky česká, ovšem upravená vegetariánsky, např. různé omáčky s knedlíkem, ale i jídla z jiných zemí. Častou ingrediencí jsou